Saturday, October 4, 2008

Chateau Haut Milon 2005, Pauillac


Pauillac is a province within the area of Haut-Medoc in Bordeaux, France. An area prized for its marvelous mix of Cabernet Sauvignon and Merlot. In fact Pauillac is home to some of the most famous vineyards in Bordeaux, three of which are 1er cru classe: Latour, Lafite-Rotschild and Mouton-Rotschild. Pauillac has the highest concentration of Cabernet Sauvignon in its wines and has therefor a more concentrated structure. With this in mind, and only $30 in pocket, we picked up this bottle by Chateau Haut Milon, not a grand cru, but still posseses similar qualities to other Pauillacs.
A 2005, it has a ruby red color bordering rust, consistent and transparent. The most wonderful part of this wine is its smell. Intense notes of leather, wood, truffles, prunes, viola flowers, and hints of black pepper, cloves and other matured dark red fruits. After letting this powerful wine breath a bit, we realized how well balanced the structure was. Mineral, acidic, soft, warm, tannic and dry; persitant but not as much so as its intensity, its a wine that most people would enjoy. Cheese, salamis, tomato sauces and meats, its light enough, being that it is only a 2005, but structured enough to be paired with most foods.
Vote 88/100

Pauillac è una provincia nel distretto del Medoc nel Bordeaux in Francia. Un'area famosa per il suo blend fra Cabernet Sauvignon e Merlot. Infatti Pauillac ha dato i natali ad alcune fra le più famose Aziende vinicole ormai delle multinazionali del vino tre delle quali son dei 1er Grand Cru Classè: Latour, Lafite-Rotschild e Mouton-Rotschild. Pauillac ha la più alta concentrazione di Cabernet Sauvignon e nei suoi vini si sente per l'appunto la sua struttura concentrata di polifenoli e tannini. Con 30$ qui a New York puoi comperare non un Gran Cru ma un vino di buona qualità della zona del Pauillac e precisamente il Chateau Haut Milon. La vendemmia è del 2005. Il colore è rosso rubino con dei riflessi granati sull'unghia consistente e trasparente. Intenso e sicuramnete complesso questo vino dal cuoio, legno, sottobosco, della prugna, viola, speziato di pepe nero, chiodi di garofano e frutta rossa matura. Dopo averlo opportunamente fatto respirare un po', si riesce a capire quanto equilibrato sia questo fluido. Minerale, ancora abbastanza fresco, morbido e caldo con i tannini vellutati. Presenta una buona intensità con una persistenza un po' meno lunga di quello che mi aspettavo. Armonico sicuramnte il risultato finale. Da abbinare a formaggi con media e lunga stagionatura, con carni importanti.
Voto 88/100

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