Drinking a special bottle with friends who also appreciate fine wine, is a beautiful thing. During our hot spell here in Venice last week, amongst our many great bottles was an impressive Amarone by Masi. As we've mentioned before, the Amarone wine is one of the more important Italian wines and also one of the hardest to make- making it one of the more expensive. Masi, one of the more well known producers, created a fantastic, almost syrupy, well rounded wine with its 1995 vintage. Upon opening this bottle, you'll need to let it breath a bit before all the really important flavors can properly develope. A dark granite verging on orange color, with slow moving legs thick on the glass, engulfing the very intense and bountiful aromas. Tabacco, white chocolate, leather, marmalades, and red fruits in alcohol, to name a few. Extremely velvety, a slight sweetness, intense, well balanced, persistant and harmonious. Great with everything from aged cheese to a juicy steak.Vote 88/100
Il piacere di aprire una bottiglia con amici è forse la più bella. Infatti in una serata molto calda di questo maggio che sta finendo è apparsa come d'incanto una bottiglia di Amarone si lo scrivo con la maiuscola perchè è un vino a cui son particolarmente legato. Aperta e bevuta all'istante senza lasciarla respirare e senza decantarla poteva sicuramente al naso e al palato ingannare in una ossidazione ma dopo circa una mezz'oretta i terziari si esprimevano con personalità e magnificenza. Il color che si aprossimava al granato con al centro nel nucleo del bicchiere ancor rubino. I pigmenti in ordine archetti lenti a ritornar giù dalle pareti del bicchiere, ricordo di tabacco, di lacca, cuio e cioccolato bianco. In bocca vellutato e caldo ma ancora fresco. Intenso e persistente forse se aperto prima .... ma comunque un buon amarone. Grazie Masi.
Voto 88/100

