Sunday, August 28, 2011

Venturi presents 'Qudi' a Verdicchio dei Castelli di Jesi


One of the participants at an event of ours, Vini Venturi, produces a variety of wines typical to the area in Marche where he lives. The Marche is home to a variety of verdicchio grapes, and the most famous of them all is the Verdicchio dei Castelli di Jesi. This particular wine can be classified as a classico (comes from the antique growing area) and superior (has a higher gradation of alcohol than the norm) as in this one by Venturi. Named Qudi, in order not to be confused with the normal verdicchio, is a dull straw yellow with 13% alcohol. A strong intense nose, it is filled with aromas typical to that of verdicchio. Honey, baked apple, lemon and pineapple mix with the chalky minerality of the wine. Sage and cedar sneak in too, and due probably to the alcohol, a sense of oxidation lingers also in the glass. Upon the first sip, an exotic fruit smell escaped instead of the apple we had smelled before. Grape leaf tastes also entered the variety of flavors in this historic wine. It was warm, round and full bodied, and tingled slightly in my mouth, probably because of the high concentration of acidity. Slightly bitter and salty towards the back of the tongue, we think it would pair nicely with a white fish baked in the oven with potatoes, rosemary and other herbs.

Uno dei produttori che ha partecipato ai nostri eventi Vini Venturi, produce una varietà di uva tipica delle zona da cui proviene, le Marche. Stiamo parlando del Verdicchio e più precisamente del Verdicchio di Jesi. Questo vino può classificarsi come classico (viene da una zona vitivinicola dalle origini antiche) e superiore (ha una gradazione in alcool superiore al prodotto base). Il nome è Qudi per non confondersi dal Verdicchio base, ha un colore giallo paglierino intenso con una gradazione alcolica di 13%. La fragranza al naso è tipica del Verdicchio: miele, mela cotta, limone e ananas mescolata con un sapore gessoso proveniente dal suo territorio. Salvia e cedro si insinuano e si propone anche un odore di ossidato.
Al primo assaggio il frutto esotico si spegne per lasciar spazio alla mela.
Il sapore di foglie d'uva si sprigiona in questo storico vitigno. Caldo, rotondo e di corpo con un leggero pizzicore sulla lingua dovuto all'alta acidità. Leggermente amaro e salato come retrogusto. Lo vedrei bene con un bel pesce di carne bianca al forno con patate,rosmarino e timo.

 

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