
In Mogliano Veneto, there is a restaurant called La Fenice. They have a very nice sized Cantina, which includes many wines (not available to customers) from countries all over the world. On one afternoon we stopped in to drink an 'ombra' or a glass of wine in venetian. Our ombra was a glass of Terrano, a indiginous grape from Fruili Venezia Giulia. The particular brand was a product of Castello di Rubbia at San Michele del Carso in the Province of Gorizia.
Terrano is a red wine that has a good consistancy, intensity and complessity. The perfumes reminded me of viola, woods, wild grass and herbs and a hint of grafite. On the tongue it was dry with a good amount of alcohol. The freshness and tannicity unfortunately are covered a bit by the sapidity, typical of the type of grape, and the structure wasgood but also a little short. Anyhow it is wine to keep in concideration, good for food or a just a lighter drink between friends.
Vote 78/100
Ci è successo di fermarci in una nota enoteca La Fenice a Mogliano Veneto e di bere un vino difficile da trovare in giro "il Terrano".Vino autoctono prodotto dal Castello di Rubbia a San Michele del Carso in provicia di Gorizia; 13 ettari vitati con produzione oltre che del Terrano della Vitoska, Malvasia e in piccola parte anche del Cabernet Sauvignon cresciuti in collina tra i 90m e i 150m su un terreno tipico molto ferroso.
Il Terrano è un rosso rubino consistente con una buona intensità e complessità .Il profumo mi ricorda la viola, del sottobosco con una nota di erbaceo e grafite; al palato si esprime intenso caldo e secco.La freschezza e la tannicità pagano il prezzo di una persistente sapidità (tipica del vitigno), buona la struttura forse un po' corto.
Un rosso comunque da tener in considerazione.
Voto 78.