Last night while out with friends we stopped by one of our favorite places in Venice for a drink- Osteria ai Rusteghi. Located near San Bartolomeo (thats near the Rialto bridge for those who dont know) its deliciously Venezian, with only cold paninis, salami and cheese plates and great, great wine. The son, Giovanni and his mom are both sommeliers and owners of this bar and would to talk to you about their selections. What was recommended to us was a Gewurztraminer from Alsace, France. Lucien Albrecht is the vineyard and is probably more known for its Reisling than Gewurstraminer, and grows many other grape types like Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, and Pinot Noir. When it comes to France its hard to go wrong. Every part of the counrty of the country is unique and Alsace is no different. There can even find documents of the presence of winemakers, like the Albrecht family in the city of Thann, dating back to 1425. Not bad.
Getting back on track, the Gewurstraminer we tried is produced along the Rhin River in the Bas area (which happens to be the north part of the river). Another 'aromatic' grape, although hardly made into a desert wine, it was a pale yellow but consistent and intense in its profumes of pineapple, papaya, grapefruit and banana. Not just fruity, it also was mineral, erbacous and lightly spicy. With first taste the flavors continue as well as freshness, sapidity and heat. By itself or with a meal its a definate must try.
Vote 90/100
Ieri sera in compagnia di amici ci siamo trovati all'Osteria ai Rusteghi. L'osteria famosissima a Venezia si trova appena dietro al Campo San Bartolomeo in un delizioso campiello veneziano; il proprietario è Giovanni e sua madre entrambi sommelier e grandi conoscitori di vino.
Se la qualità è quella che cerchi sicuramente ai Rusteghi la puoi trovare. Intavolando argomenti su argomenti con Giovanni sono finito per sceglire un vin francese dall'Alsazia il signor gewurztraminer di Lucien Albrecht.
Il produttore è ben noto ai più per la sua grandissima qualità di prodotti tra cui cito: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, Pinot Noir e Cremant. Si trovano documenti che testimoniano la presenza della famiglia Albrecht nella città di Thann come produttore di vino fin dal lontano 1425, beh non male direi.
Il vino gewurtztraminer è il re in Alsazia, che si espande lungo il percorso del fiume Reno (Rhin) le sue zone maggiormente vocate sono Bas Rhin e Haute Rhin.
Bene il nettare del mio "Gewurtz", amichevolmente chiamato, scorre con una buona consistenza nel bicchier e infatti la "riserva" viene prontamente confermata. Il colore è un giallo paglierino con riflessi dorati. I profumi sono sensazionali. Intenso e complesso; aromatico, fruttato di frutta esotica: Litchi e qui userai un franco per passare al melone all'ananas al pompelmo, erbaceo e minerale. In bocca è secco e abbastanza caldo forse cala in freschezza ma si sostiene nella sua nobile sapidità direi sicuramnete intenso e persistente.
Assaggiatelo!!!
Voto 90/100
Friday, May 30, 2008
Gewurtztraminer d'Alsazia Lucien Albrecht
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White Wine
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