About a week before we left for New York, Paolo and I decided to take a little trip to the south and central parts of Italy. After seven hours of driving we arrived to the 'spur' of the boot of Italy called Gargano in the region of Puglia. We stayed in a town called Peschici, a city built on the top of a hill overlooking the Adriatic. The water was crystal clear and the rustic landscape was an image that took us back in time. An area which has grown as a tourist vacation spot only within the last 30 years, Peschici is still learning how to cope with the flow of people and the modern world. However, we did find two wonderful restaurants. The first, Fra Stephano offers typical fish dishes from the area in a homestyle fashion. We ate a delightful eggplant parm appetizer and an even more delicious 'alici in olio' or mini sardines cooked in a typical clay pot in boiling oil and pepperoncini. For our main dish, a grilled red snapper... yum! For drinks, a carafe of homemade white pugliese wine (verdecca) with a glass of desert moscato (also homemade) offered to us after dinner. All of this for under 50 euro... a definate steal.
Second night, new place to eat, a place written up as one of best new restaurants of the south. Porta di basso is a bit more expensive that what we had expected but quite good. Chef Domenico Cilenti uses a base of fish for his dishes and creates clever twists on traditional plates. The meal we had consisted of a tasting of antipasta including a pecorini ricotta omlette, a stuffed mussel, carpaccio of scorfano, sardine in eggplant and others. A braised scorfano in tomato broth for the main course and sorbet to close the deal. The best part of the place, was the view from the terrace, at which you are sitting on a ledge of rock looking straight down! I would definatly recommend arriving in time for sunset and staying long enough to watch the fishing boats floating out at see.
Circa una settiamana fa prima di partire per New York abbiamo deciso di fare un viaggio nel Centro-Sud d'Italia. Dopo 7 ore di auto siamo arrivati allo sperone dello stivale nel Gargano in Puglia. Ci siamo fermati nella città di Peschici. Una città costruita sopra una collina con una vista meravigliosa sull'Adriatico. Acqua cristallina, panorama molto naturalistico che ci ha riportato indietro nel tempo. In questa zona il turismo ha iniziato ad affluire non più di 30 anni fa ma la gente sta ancora faticando non poco ad aggionare il loro business per il turismo moderno. Abbiamo passato due serate in due ristoranti diversi:
-Il primo Fra' Stefano offre tipici piatti di pesce cucinati come la classica cucina pugliese insegna. Ecco alcuni esempi: una deliziosa melanzane alla parmigiana come antipasto e delle fantastiche alici di mare cucinate su un recipiente in terracotta con olio e peperoncini. Il vino scelto era una verdeca servita in una caraffa per accompagnare le pietanze e come dessert un moscato servito molto freddo.
-La seconda sera l'abbiamo trascorsa in un ristorante suggerito da tutti come uno dei migliori del Sud Italia. Porta di Basso un po'più caro circa tre volte il prezzo del primo ma sicuramnte buono. Lo Chef Domenico Cilenti usa prodotti assolutamente di qualità e i suoi piatti sposano la tradizione con l'esigenza minimalista moderna. Il risultato è sicuramnte buono. Ecco alcuni esempi: Carpaccio di Scorfano, cozze ripiene, alici su una base di melanzane, un'omlette di pecorini e altre delicatezze. Come secondo lo Scorfano l'ha fatta da padrone servito alla livornese con pomodori e capperi. Lo sorbetto di frutti di bosco ha concluso con successo il tutto. Una raccomandazione arrivare prima del tramonto perchè il ristorantte ha una terrazza con vista mozzafiato sulla baia . Merita una sbirciatina!
Monday, September 22, 2008
Ristoranti in Puglia
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Restaurant
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