Thursday, May 21, 2009

Sutto Ultimo

In the area of Treviso, a star is born. Located about 40 kilometers north of Venice, this terratory is not really known outside of the Veneto and really only produces international wines. Sutto, who has 50 acres and produces many different wines from Merlot to Pinot Grigio has put a mouth watering desert wine, made from the Veruzzo and Sauvignon grapes. Ultimo, created from late harvested wines is a golden yellow wine with a nose full of aromas like fig, honey, almond and even a hint of white chocolate. It is elegant and soft in the mouth and not overpowerly sweet- it still holds its freshness, which for a sweet wine is sometimes hard to achieve. A good intensity and persistance. Great when paired with fruit cakes and othe deserts- we had ours with a peach champagne mouse.
Vote 84/100

Sulle terre del trevigiano si trovano molti produttori interessanti fra cui vorrei citarne uno Sutto. Questa azienda si trova a Campodipietra sotto la DOC Piave distante una quarantina di kilometri da Venezia e nelle vicinanze di Treviso produce diverse tipologie di vino dai tipici vitigni internazionali come il Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Cabernet per passare poi a vitigni tipici della zona come il Rabosoe l'Incrocio Manzoni. Vorrei però soffermarmi a parlare del loro vino Ultimo ottenuto da uve Sauvignon e Verduzzo vendemmiate tardivamente e in parte appassite sui graticci. Il colore è un giallo intenso vibrante, consistente nel bicchiere emana dei profumi piacevoli di fichi, miele e mandorle con delicate note di cioccolato bianco. In bocca è avvolgente dolce ma non stucchevole abbastanza fresco molto morbido con note sapide significative. Buona la sua intensità e persistenza. Fantasico abbinato ad una crostata di mele.
Voto 84/100

 

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