Sunday, March 16, 2008

Nebbiolo d'Alba


Typical of March, we've had a lot of rain. Overcast days where you just dont want to go outside- which creates perfect days to try new wines! On one these days we decided to try a Nebbiolo d'Alba by the vineyard Duchessa Lia, 2004. A DOC wine in a sea of DOCG's, nebbiolo is usually known for Barolo, Barbaresco, Ghemme and Gattinara. Being that this particular wine comes from the Alba region and not specifically Barolo or Barbaresco it because classified as a DOC only, therefor less known- and I must say less powerful. Barolos are probably one of the best wines in Italy and the nebbiolo from Piedmonte the best or the best. However I have to say I was a little disappointes with this one. Not that it was a bad wine at all, but it definatly did not measure up to the rest. Lighter in color and taste, it was still tannic and robust enough that one could see the resemblance. The intense ruby color made me think that it may have just needed more time to rest and develope before it was to be opened. I would consider it a wine to be drunk with a meal instead of contemplation, maybe with grilled or roasted meats.
Vote 78/100

Marzo pazzerello. un sacco di pioggia. Quando il tempo non è dei migliori non vuoi uscire questo è un fondamento per assaggiare nuovi vini! Uno di questi giorni uggiosi abbiamo aperto un Nebbiolo d'Alba della cantina Duchessa Lia, vendemmia 2004.
Una DOC nel mare delle DOCG del nebbiolo conosciute come Barolo,Barbaresco,Ghemme e Gattinara. Questo particolare vitigno proviene dal comune di Alba non specificatamente sotto le zone del Barolo e Barbaresco. Quindi essendo classificato solamente DOC, sarà meno conosciuto e meno strutturato di uno DOCG.. Il Barolo è sicuramnete uno dei vini più importanti d'Italia e il nebbiolo è il meglio del meglio.
Comunque devo dire che siamo stati delusi del vino non perchè fosse scadente la sua integrità ma non teneva testa a quello affermato sopra.
Trasparente nel colore e leggero nel gusto, tannico sicuramente per affermare che fa parte della categoria.
L'intesità del color rubino mi fa pensare che questo vino ha bisogno di più affinamento.
E' un vino sicuramente da abbinare ad un piatto di carne alla griglia o arrosto piuttosto che pensato per esser assaporato in modo solitar contemplativo.

Voto 78/100

2 comments:

LucianoPhoto said...

could you provide me an email for "duchessa lia" ?

Anonymous said...

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