Friday, January 14, 2011

Edo's by Villa Canestrari


Seems like everyone is trying to make sparkling wine out of some different kind of grape these days. A few of these Champagne styled wines are incredible, others, not so much. Our friends from Villa Canestrari are one of the vineyards who have pulled it off. 'Edo's', named after the latest member of the family, is a beautiful antique rose colored wine made from the corvina grape- the main grape used to produce amarone! The numerous bubbles are so tiny they are barely visable, but they tickle your tongue to let you know they are there. The nose is soft and delicate, with small hints of the woody tannins which come from the skin of the grape. (This is how the wine becomes red!) Touches of flower and peach aromas blend with white chocolate and for some reason I am reminded of a jam filled croissant. The taste is slightly sweet, like a peach, but extremely fresh and slightly tannic. A slight acidic aftertaste lingers on my tongue, something typical to most champagne styled wines. Along with the bubbles, it dries my mouth preparing me for the next sip, or perhaps something to eat... a good brie maybe?

Sembra che tutti stiano provando a fare vin frizzante da differenti tipi d'uva.
Alcuni di questi 'champagne style' sono davvero buoni, altri lasciano un po' a desiderare.
Un nostro amico di Villa Canestrari ha cercato con successo di eseguire un vino fuori dal comune. Edo's nome preso dall'ultimo nato della famiglia, ha un colore rosso antico deriva dall'uva Corvina una delle principali artefici per la produzione del blasonato Amarone.
Le bolle salgono dal fondo del bicchiere così piccole e numerose, in bocca pizziccano gioiose il palato. Il naso è soffice e delicato con un tono di tannino legnoso che proviene dalla buccia dell'acino. Aromi floreali e di pesca si mescolano con un profumo intenso di cioccolato bianco e pasticceria. In bocca e lievemente dolce come una pesca ma estremamente fresco e tannico. Il retrogusto è piacevolmente acido, uno stile che mi ricorda alcuni champagne d'oltralpo.
Le bollicine mi asciugano la bocca e mi fanno pensare a qualcosa da metter sotto i denti tipo un brie.

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