Friday, April 1, 2011

Barolo 'Vigneto Gattera' from Mauro Veglio 2003


I think that one of the best and most important qualities of wines from Piedmonte is their relationship with their 'terrior' or the land and atmosphere in a given area. Barolo, Barbera and Barbaresco are some of the greatest wines produced in the world, all rich with hints of the ground from where their grapes were grown. Mauro Veglio is one of the people lucky enough to have vines in the beautiful countryside of the Langhe and is a wonderful producer of such Piedmontese wines. We met the Veglio family at their cantine last year and bought a few bottles to take home with us. The 2003 Barolo named 'Vigneto Gattera' is one of their many selections and is a wine made from the nebbiolo grape from their oldest vines in just one hectar of their property. It is a clear red color with orange reflections and is intense, elegant and refined. It's full of fruit, mainly cherries, and spices like black pepper, vanilla and licorice. The alcohol is formidable at 14.5% yet it is not too heavy or thick. In the mouth it's warm and still fresh after 8 years. With time the wine opened nicely, letting up on some of the alcohol. Something about it reminded me of a red hot candy, perhaps the spices. It's a great representation of Barolo and a really great wine. Perfect to pair with steaks and aged salami and cheeses.

Penso che una delle migliori qualità dei vini del Piemonte è la loro relazione intima con il 'terrior' . Barolo, Barbera, Barbaresco son tra i grappoli più importanti di questo mondo piemontese tutti molto incisivi, carichi di terra, mineralità, identità presenti.
Mauro Veglio è un produttore fortunato che possiede vigne in questo paesaggio chiamato Langhe.
Abbiamo incontrato i Veglio alla loro cantina l'altra anno e così comperammo alcune bottiglie da portare a casa con noi.
Il Barolo 2003 chiamato 'Vigneto Gattera' è una delle loro selezioni. E' un vino fatto di solo Nebbiolo dalle loro vigne più vecchie raccolte in un solo ettaro tra la loro proprietà. E' di un coloro rosso chiaro con riflessi aranciati eleganti e raffinati. E' pieno di frutto principalmente ciliegie sotto spirito, spezie come pepe nero, vaniglia e liquirizia. L'alcol è ben presente nel tessuto di questo Barolo con 14,5% comunque non è invasivo come potrebbe apparire. In bocca è morbido caldo ma comunque con una buona frescezza sebbene abbia 8 anni. Dopo un po' il vino comincia ad aprirsi e a migliorare al meglio le sue qualità, l'alcol un po' evapora.
E' un grande esempio di Barolo, un buon vino veramente.
Da abbinare a bistecche di carne, salami e formaggi strutturati.

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