Sunday, September 18, 2011

Retsina wine at the Taberna O Gialos


Greece makes a variety of wine, each slightly diverse from island to island. Retsina, a white grape and wine, is found almost everywhere and is super cheap to buy. In the restaurant we went to for our last night in Stegna Beach in Rhodes, called Taberna O Gialos, we drank a bottle for the price of 4,50 euro. Our first reaction to the smell of Retsina was that it was slightly oxidized. In most countries this means that the wine got too hot, or too much air got into the bottle and destroyed the wine. In Greece, however, most wines have this slightly oxidized smell and taste, probably due to the excessive heat and is enjoyed like that. Overall, the smells were not too strong, a bit of lemon and wild herbs made it seem almost like dish soap. The lemon fruits carried through to the taste and combined with sage, thyme, bay leaf and mirto. It is a light wine, with only 11% alcohol, salty and slightly bitter.

The food at the restaurant was much better. An antipasto of greek salad (a must), mussels saganaki- mussels in a tomato based broth with pieces of feta, and Taramosalata- a spread made with fish roe, which was excellent. The main course was a baked orata, cooked nicely and served with a lemon oil to drizzle over the fish. It was a great meal with a view of the beach and a few cats who joined us for dinner.

In Grecia si possono trovare molte varietà di uve e come si può immaginare in ogni isola di cui è composto questo meraviglioso paese raccoglie piccole variazioni nel dna e nel terroir. Retsina vitigno a bacca bianca si trova sparso dappertutto ed è veramente facile trovarla .
Nel ristorante Taberna O Gialos dove abbiamo cenato durante il nostro soggiorno a Stegna nell'isola di Rodi una bottiglia di Retsina costava solamente 4,5 Euro. Versata in bicchieri da osteria con il vetro grosso, l'odore al primo impatto sembrava ossidat0. In molti casi questo effetto è causato dal calore al quale la bottiglia è stata sottoposta durante la sua vita o causato dall'aria incautamente penetrata nella bottiglia! Numerose tipologie di vino presentano questa impronta ossidata non per mancanza di cautele da parte dei produttori ma crediamo causata dalle temperature registrate in queste isole, al di sopra delle medie del continente europeo.
Comunque il tono non era esuberante, combinato con le note di limone ed erbe mediterranee assomigliava vagamente al 'sapone per i piatti'. Il gusto di limone era molto consistente e faceva trapelare le erbe come la salvia, il timo, foglia d'alloro e la bacca del mirto.
Il cibo al ristorante era molto interessante:
-insalata greca
-cozze saganaki( cozze con il sugo di pomodoro con formaggio feta)
-Taramosalata(una crema di uova d pesce, color rosa)
-Orata al forno servita con un dressing di limone ed olio d'oliva.
Grande serata con vista mare.

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