Tuesday, October 4, 2011

Soave DOC by Sandro di Bruno


The hills of Soave have created wine for centuries but it's not until recently that the vintners from the area decided to create quality wine instead of quantity. We've known Sandro, owner of Sandro di Bruno winery for awhile now and can easily recognize his wines from others because of its strength and character. The vineyard is still young, they only started in 2002, but the volcanic land where their grapes grow produces elegant yet intense wines. The Soave DOC that we drank a few nights ago, is a perfect representation of what a wine from Soave should be. The deep, golden yellow wine, opened with a fierce, smoky, lava rock smell. Behind it, was essence of apricot, red apple, pear, light honey and wild sage. The fullness of the apple proceeds onto the taste which is round and masculine. The hard parts of the wine, the salt and acidity, pair perfectly with soft parts, sugars and alcohol, creating a nice balance. The strength of the earth powers through into the wine and gives it a woody or aged in barrel taste, even if this wine was only put into steel. Unfortunately this wine doesn't sell in the US, but can be ordered and shipped anywhere along with a variety of their other wines.

Le colline del Soave cullano i grappoli vino da tempo immemore ma è recentemente che la strada della qualità ha soppiantato quella della quantità. Conosciamo Sandro, proprietario della Sandro de Bruno Winery a Montecchia di Crosara provincia di Verona, da un bel po' e possiamo facilmente riconoscere i suoi vini da quelli degli altri dalla forza e dal carattere che hanno nel loro DNA.
Il campo vitato è recente, infatti l'anno di nascita della Winery è il 2002 ma il terroir vulcanico di cui è composto il suolo si fa sentire e riconoscere nei suoi vini per eleganza ed intensità.
Alcune sere fa abbiamo stappato il Soave DOC Sandro de Bruno, una rappresentazione ideale del Soave. Color giallo intenso con riflessi dorati, apre con un furioso e affumicato profumo di roccia lavica poi dietro lentamente si esprime la frutta di albicocca, mela rossa e pera con una lieve spruzzata di miele e salvia. La pienezza del frutto la si trova in bocca con un bel nerbo. Le durezze del vino: la sapidità e l'acidità si equilibrano armoniosamente con le sue morbidezze: l'alcool e gli zuccheri. La forza e la potenza del suolo fa sembrar questo vino affinato in botte invece ha visto soltanto recipienti in acciaio e il vetro della sua bottiglia.
Da abbinare a pesce crudo magari con qualche salsa struttutata o a dei primi piatti di pesce.

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