Thursday, November 6, 2008

Umbria Part I


To go back a bit in time, Ive been meaning to tell you all about our trip tp Umbria. Since our time in Puglia wasnt going as planned, we decided to make a change and go north to Umbria. On a recomondation from a friend, and our love of Sagrantino, we headed to a medival town call Montefalco, to stay for three nights in a bed and breakfast. After a 13 hour drive (yes you read correctly) we arrived in the city around 10 pm exhausted from everything. Our horrible mood changed as soon as we were greeted at our car by a woman who worked at the wine bar/restaurant at the B&B. A beautiful wall-in city made of stone with small alleyways reminding you of what times were like before cars. The place called Spirito di vino was amazing. We were brought up to our room (one of three) and melted into the bed. It was amazing. Clean, well put together and restored, we began to forget about our prior days. After a shower we headed downstairs for something to eat. Their menu was great. Typical Umbrian cusine with a choice of the best salami, proscuittos and cheese from all over Europe. 20 types of oils and a long wine line (including of course almost all of the Sagrantinos!) We opted for a cheese and proscuitto plate (duh) a tomato soup and a steak; to be washed down of course with a full bodied Sagrantino di Montefalco Azienda Tabarrini. Everything was delicious. After dinner we headed upstairs to bed, thanking our friends for helping us find this little jewel.

Tornando indietro un po' nel tempo, vorrei raccontarvi del nostro viaggio in Umbria. Dal momento che il viaggio in Puglia non è andato come doveva abbiamo deciso di fare una virata di 180° e di andare in Umbria. Sotto raccomandazione di una nostra amica e dal nostro amore Sagrantino, abbiamo raggiunto la città di Montefalco per passare tre notti in un bed&breakfast. Dopo 13 ore di guida siamo arrivati verso le 22 completamente sfiniti. Il nostro umore da nero che era è completamente cambiato appena una ragazza, Paola, che lavora allo Spirito Di vino ci è venuta incontro. Montefalco una bellissima città fatta di enormi mattoni e di strette stradine le quali ci facevano pensare come si viveva prima dell'avvento delle auto. Ritornando alla 'locanda' se così si vuol chiamarla era meravigliosa. Siamo saliti su in camera, una delle tre del B&B e ci siamo buttati letteralmente sul letto. Letto immacolato fantastico. Dopo una doccia rilassante siamo volati al piano terreno per immergierci questa volta nei sapori dell'Umbria.
Abbiamo optato per un piatto di prosciutto e formaggio, una pappa col pomodoro (indimenticabile) e due filetti di manzo. Chiaramente il tutto abbinato ad un vino meraviglioso (uno dei miei presferiti) il Sig. Sagrantino di Montefalco dell'Azienda Tabarrini dai profumi di mora e spezie come la vaniglia date dalla botte mentre in bocca si sviluppa morbido e setoso anche se il tannino è presente . Il frutto è pieno con un finale persistentissimo.
Umbria al Top!

4 comments:

Vino Vangelist said...

Are Sangratinos are the way forward in this part of the world?

Terence said...

carissimi, perdono per il mio silenzio. siamo stati impazziti di problemi per lo startup. spero tutto vada bene -- uffa, 'sta economia fa schifo...ciao...Strappo

Dana and Paolo said...

Sagrantinos are the Brunello of Umbria- They have been going this way for years. Because Umbria is less know than Tuscany, the Sagrantino is a lesser known wine, but i would definatly recommend it. they also make a rosso di montefalco (like a rooso di montalcino) which can be also quite good and cost even less. If you would like to know more about sagrantinos let us know and we'll help you out!

Dana and Paolo said...

Terence Ive givin up on you guys- thats it i want a divorse! just kidding but seriously i miss you guys!!! when can we do dinner!!

 

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