Sunday, November 28, 2010

Fuligni Brunello 2005



Over the years new vineyards pop up in Montalcino, home of the Brunello, and one of the most expensive areas in Italy to buy land for grapes. Maybe it's because the name Brunello carries with it a history and tradition and most of all a quality that will never change with time. It's for this reason and the beauty that is Tuscany, that brings us back year after year to meet up with old friends and search for new ones. Just before we head home on our last trip to the most famous countryside of Italy, we stopped at the charming and elegant home of Fuligni. We tasted 2 or 3 of their wines and bought only a few since we weren't totally convinced of the quality of the Brunello we tried, after all we were offered a taste from a bottle that was opened for who knows how long. A few days ago we opened a fresh bottle and we were more impressed this time. The 2005 vintage is a marvelous transparent ruby red with tints of garnet. Upon opening, intense aromas of cinnamon, prune and strawberry came spilling out. It was full, round and complex; fresh and long lasting, and a bit warm from the alcohol. Overall a nice Brunello which isn't too heavy or overworked. They use large barrels instead of barriques which keeps the elegance of the wine and lets the flavors explain themselves best.

Con il passare degli anni, saltano fuori 'nuove' cantine a Montalcino, casa del Brunello, un'area dove comprare un ettaro di vigneto costa una vera fortuna. Forse il motivo sta nel nome Brunello, una storia ricca di tradizione e sopratutto qualità e questa non va mai fuori moda.
Per questo e per la bellezza della Toscana che torniamo ogni anno a trovare vecchi amici e scoprirne di nuovi. Nell'ultima visita, appena prima di tornare a casa , subito fuori le mura di Montalcino, ci siamo fermati in una elegante villa chiamata de Fuligni.
Li abbiamo assaggiato 2 o 3 vini, ma non eravamo completamente convinti della bontà; abbiamo comperato un paio di bottiglie per riprovarli comodamente a casa(quelli assaggiati erano aperti da un bel po' di tempo quindi di non facile comprensione).
Giorni fa, abbiamo aperto una loro bottiglia e questa volta gli aromi ci piacevano .
I millesimo del 2005 è un meraviglioso rosso rubino trasparente con unghia granata.
Aromi di cannella, prugna e fragola riempiono il naso.
Pieno, tondo e complesso; fresco e persistente, un pochino caldo dovuto all'alcol.
Un Brunello non troppo lavorato o pesante.
Usano i tonneau invece delle barrique, questo mantiene l'eleganza del vino e lascia che i gusti e i profumi escano senza forzature durante la loro maturazione e l'affinamento .

2 comments:

Anonymous said...

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Dana and Paolo said...

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