Sunday, March 23, 2008

Cirò


Cirò is a wine made by the Galioppo grape, from Calabria, Italy. The most known DOC from this region, it has a story that goes back to the Greek Empire. The particular bottle we opened last week, by Enotria was quite good. It has ruby red with granate highlights or even slightly orange after aging. Well-rounded, intense perfumes with notes of spices, liquorish and berries, on the palate these tastes carried through with a great softness, light tannins and a slight sapidity. One would definatly enjoy this wine with something simple like a cheese or salami plate or with a meal of salvagge meats or a roast.
Vote 76/100

Un vino rosso di discreta qualità ma ad un prezzo molto conveniente è sicuramente il Cirò dell'Enotria ; Doc Cirò nella regione calabrese. Rosso classico con un titolo alcolometrico di 13% di solo uve Gaglioppo, vitigno autoctono calabrese; interessante questa espresione di rosso nel panorama nazionale infatti il colore rubino consistente si presenta con un profumo intenso con note speziate e di frutto rosso sotto spirito, in bocca si snoda nella morbidezza e con un lieve accento tannico. In definitiva un vino da stappare e bere in compagnia con due fette di salame o sopressa abbinato anche a del formaggio medio stagionato.
voto 76/100

No comments:

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Add to Technorati Favorites Add to Technorati Favorites Add to Technorati Favorites

wine Blogs - BlogCatalog Blog Directory

La marcia del V2-Day Subscribe with Bloglines
Directory of Food/drink Blogs
TOP 100 FOOD SITES
View blog authority