Sometimes vacations aren't really as relaxing as they should. How many times have you said, 'I need a vacation from my vacation.' Sometimes finding that pure tranquility can be hard, and sometimes its just too easy.
Whats great about Sardegna is that there really isn't much to do other than soak up the sun and enjoy the natural beauty of the place. Already too touristy, pushing back inland and away from any port or airport is the way to go, but also makes finding good restaurants hard to find. But have no fear, what sardegna does offer is a great variety of local treats- fresh fish, cheese straight from the farm and small indiginious vineyards. After a couple of trips through the winding roads we collected everything we needed for an amazing dinner at home overlooking the sunset. Not having all the provisions we needed we still we able to prepar a feast fit for a king, and believe it or not even cooked our fish in the toaster over! First up cheese. 2 types of ricotta- the first aged and straight from the pastor. It was incredably profumed, pasty, dry intense and long lasting when eaten. The second, a less aged was slightly smoked, a bit gelatonous and slightly spicy. Along with the ricotta we found an absolutly unforgettable pecorino aged in mirto leaves. Strong and herby, salty but too much, I havent had a cheese so good in ages. Next, we had octopus boiled in white wine, water, onions and herbs. It turned out amazing- not to chewy perfectly seasoned and fresh. Once the scorfano (scorpion fish) was stewed to softness, we had that paired with the cherry tomatoes and pearl onions that melted into sauce. All of this wonderfull food was washed down by another local treat, a Cannonau- one of my favorite wines. Ruby red on the verge of granite, this local producers wine was white pepper spicy, rasberry fruity and floreal rose. Intense and sapid it fell a bit short on the persistance and tannicity. Overall a good red wine, light enough for fish. After dinner we drank the obvious choice- mirto, also from a local farm with amaretto cookies. Three hours after we had started cooking we were full and happy and had indulged in one of the best dinners and sunsets we've had on vacation.
Qualche volta le vacanze non son proprio rilassanti come dovrebbero essere. Quante volte abbiamo detto -ho bisogno di una vacanza dalla vacanza. Trovare quella tranquillità ricercata può essere davvero difficile o estremamente facile. Quello che è grande della Sardegna e che non c'è da fare altro che starsene al sole e godere delle naturali bellezze dell'isola. Troppo turistica, spostarsi all'interno dell'isola lontani da porti e aereoporti è forse il modo migliore di viverla, ma trovare un buon ristorante è un'altra sfida. Non temere, la Sardegna offre una grande scelta di pesce fresco, formaggio direttamente dal produttore e vino locale. Dopo un paio di giri sulle strade nodose e sterrate abbiamo raccolto tutto quello che ci serviva per una serata davanti ad un sensazionale tramonto. Anche se non avevamo tutti gli ingredienti siamo riusciti comunque con acrobazie tipo cucinare il pesce dentro ad un fornellino per toast a preapare una cena degna di un re. Cominciando dal formaggio: due tipi di ricotta una stagionata direttamente dal pastore, profumata, pastosa, intensa e persistente in bocca. L'altra meno invecchiata leggermente affumicata e speziata e un po' gelatinosa. Passando poi ad un pecorino stagionata sulle foglie di mirto. Dal gusto forte ed erbaceo, salato ma non troppo. Non ho mai assaggiato un formaggio stagionato in quel modo. Poi un polipo fresco bollito in vino bianco, brodo, cipolle e spezie. Riuscito molto bene non troppo gommoso come spesso accade. Lo scorfano è stato il protagonista cucinato assieme ai pomodorini e alle cipolline, veramente squisito. Per il vino non poteva mancare il Cannonau, uno dei miei preferiti: rosso rubino con riflessi granati dai profumi di pepe bianco, dal frutto come il lampone e floreale di rose, intenso e sapido un pochino corto in persistenza e tannicità. Comunque un buon vino che si abbinava discretamente bene con la cena. Il mirto ci ha portato al final di cena accompagnato da dei biscotti di amaretto. Una serata veramente splendida con un tramonto mozzafiato.
Wednesday, August 26, 2009
Sardegna
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