Monday, August 31, 2009

Modus 2004 azienza Ruffino

This blend of Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon is a typical blend in Tuscany. Unfortuanatly this wine wasnt even typical. Ruffina, one of the more well known brands from this region and one of the biggest sellers to the American market, definatly let us down on this one. Ok, so maybe im being a bit harsh, I mean it was drinkable but just over astringent and alcoholic. The color was typical and the bouquet was hopeful, but the finess and harmony of a great wine just wasnt there. Too much vanilla, lack of fruit, overall unbalanced. If you do decide to get this bottle make sure you eat something strong with, like sausage or BBQ!
Vote 79/100

Un blend fra Sangiovese Merlot e Cabernet Sauvignon , Igt della Toscana della casa vinicola Ruffino. Bene anzi non tanto, mi ha convinto poco beh per essere un prodotto di punta di una azienda famosa come questa forse qualcosa di più poteva dare . Colore rubino con riflessi granati, consistente e al naso intenso e abbastanza complesso, per dire manca della finezza. In bocca interessante l'ingresso con tannini vellutati ma si spegne e si dimentica troppo in fretta, la vaniglia la fa da padrona tra la frutta rossa e la liquirizia, una frescezza che si sente ma ti aspetti di più. Troppo tempo in barrique.
Ottimo con dei rigatoni e salsiccia.
Voto 79/100

Wednesday, August 26, 2009

Sardegna

Sometimes vacations aren't really as relaxing as they should. How many times have you said, 'I need a vacation from my vacation.' Sometimes finding that pure tranquility can be hard, and sometimes its just too easy.
Whats great about Sardegna is that there really isn't much to do other than soak up the sun and enjoy the natural beauty of the place. Already too touristy, pushing back inland and away from any port or airport is the way to go, but also makes finding good restaurants hard to find. But have no fear, what sardegna does offer is a great variety of local treats- fresh fish, cheese straight from the farm and small indiginious vineyards. After a couple of trips through the winding roads we collected everything we needed for an amazing dinner at home overlooking the sunset. Not having all the provisions we needed we still we able to prepar a feast fit for a king, and believe it or not even cooked our fish in the toaster over! First up cheese. 2 types of ricotta- the first aged and straight from the pastor. It was incredably profumed, pasty, dry intense and long lasting when eaten. The second, a less aged was slightly smoked, a bit gelatonous and slightly spicy. Along with the ricotta we found an absolutly unforgettable pecorino aged in mirto leaves. Strong and herby, salty but too much, I havent had a cheese so good in ages. Next, we had octopus boiled in white wine, water, onions and herbs. It turned out amazing- not to chewy perfectly seasoned and fresh. Once the scorfano (scorpion fish) was stewed to softness, we had that paired with the cherry tomatoes and pearl onions that melted into sauce. All of this wonderfull food was washed down by another local treat, a Cannonau- one of my favorite wines. Ruby red on the verge of granite, this local producers wine was white pepper spicy, rasberry fruity and floreal rose. Intense and sapid it fell a bit short on the persistance and tannicity. Overall a good red wine, light enough for fish. After dinner we drank the obvious choice- mirto, also from a local farm with amaretto cookies. Three hours after we had started cooking we were full and happy and had indulged in one of the best dinners and sunsets we've had on vacation.

Qualche volta le vacanze non son proprio rilassanti come dovrebbero essere. Quante volte abbiamo detto -ho bisogno di una vacanza dalla vacanza. Trovare quella tranquillità ricercata può essere davvero difficile o estremamente facile. Quello che è grande della Sardegna e che non c'è da fare altro che starsene al sole e godere delle naturali bellezze dell'isola. Troppo turistica, spostarsi all'interno dell'isola lontani da porti e aereoporti è forse il modo migliore di viverla, ma trovare un buon ristorante è un'altra sfida. Non temere, la Sardegna offre una grande scelta di pesce fresco, formaggio direttamente dal produttore e vino locale. Dopo un paio di giri sulle strade nodose e sterrate abbiamo raccolto tutto quello che ci serviva per una serata davanti ad un sensazionale tramonto. Anche se non avevamo tutti gli ingredienti siamo riusciti comunque con acrobazie tipo cucinare il pesce dentro ad un fornellino per toast a preapare una cena degna di un re. Cominciando dal formaggio: due tipi di ricotta una stagionata direttamente dal pastore, profumata, pastosa, intensa e persistente in bocca. L'altra meno invecchiata leggermente affumicata e speziata e un po' gelatinosa. Passando poi ad un pecorino stagionata sulle foglie di mirto. Dal gusto forte ed erbaceo, salato ma non troppo. Non ho mai assaggiato un formaggio stagionato in quel modo. Poi un polipo fresco bollito in vino bianco, brodo, cipolle e spezie. Riuscito molto bene non troppo gommoso come spesso accade. Lo scorfano è stato il protagonista cucinato assieme ai pomodorini e alle cipolline, veramente squisito. Per il vino non poteva mancare il Cannonau, uno dei miei preferiti: rosso rubino con riflessi granati dai profumi di pepe bianco, dal frutto come il lampone e floreale di rose, intenso e sapido un pochino corto in persistenza e tannicità. Comunque un buon vino che si abbinava discretamente bene con la cena. Il mirto ci ha portato al final di cena accompagnato da dei biscotti di amaretto. Una serata veramente splendida con un tramonto mozzafiato.

Saturday, August 15, 2009

Cune Rioja Crianza 2005


From the Alta Rioja region in Spain arrives this 2005 Crianza, from the well known Cune Estate. With worldwide importation they still use traditional methods of wine making. Made from 80% Tempranillo, the rest a mix of Mazuelo and Garnacha tinta. Red, fruity and warm, it was typical of most riojas- nothing extravagant but still a good wine to drink. I personally am a fan of riojas- I love the oakiness and freshness of these wines. Very powerfull and persistant. This is one is great because the tannins and alcohol dont overpower the fruits. We were offered this delightful wine to be paired which cheeses and meats from the region, at the cutest cafe/restaurant in Madrid called the 'Secret Garden.' Not far from Grand Via and Alberto Aquillera, this place is packed out every night and offers a broad range of local and international dishes.

Dall'Alta Rioja regione vitivinicola della Spagna arriva questo 2005 Crianza dalla ben conosciuta Azienda Cune Estate. Sebbene esportino a livello mondiale usano ancora metodi tradizionali di vinificazione. Fatto per l'80% di Tempranillo e per il rimanente è Manzuelo e Garnacha tinta. Rosso, fruttato e caldo tipico della regione, niente di stravagante ma un buon vino da bere. Molto intenso e persistente, bene bilanciato tra alcool e tannini i quali non sovrastano il fruttato di prugna e frutti rossi. Abbinato ad un piatto di formaggi e salumi tipici madrileni in un locale chiamato 'Secret Garden' dove celebrity del calibro di Madonna hanno trascorso con piacere notti insonni. Questo locale vicino a Gran Via e Alberto Aquillera offre anche numerosi piatti internazionali e particolarità spagnole il tutto in un'atmosfera veramente accogliente.

Sunday, August 9, 2009

BodegasTerras Gauda 2007 Rasal at Los Huevos de Lucio


On our first night out in Madrid, we headed down to the latin quarter in search of my beloved tapas. Passing by many restaurants that offered a variety of food and wine we stopped at Los Huevos de Lucio on the famous calle de Cava Baja. We pulled up to the bar and asked the bartender what he recommended for a refreshing bottle of white on an unbearably hot day. The meritage wine produced by Bodegas Terras Gauda is a wonderful blend of albariño (70%), loureiro and caiño blanco. The strong, intense aromas of this wine paired perfectly with our seared tuna and aspargus stems appetizer. Remnents of orange and lemon, sage and other herbs were carried through to the taste which was equally as intense and persistant. Well-balanced, warm and velvelty, the time this wine spent in barrel was not an overkill to the taste which can often happen with whites. Continuing on with Spanish cheeses, salami and jambon, while looking at the pictures of past presidents and celebrities on the wall, de Lucio was a great welcome to our time in the city.

La nostra prima notte a Madrid l'abbiamo trascorsa nel Quartiere Latino in cerca delle 'Tapas'. Passando attraverso stradine, attratti da numerose vetrine di ristoranti ci siamo fermati a Taberna Los Hevos de Lucio sulla famosa Calle de Cava Baja. Ci siamo letteralmente spinti dentro facendoci raccomandare dal barista un vino bianco fresco per combattere la calura della città. Un vino bianco della Bodegas Terras Gauda un corroborante blend di albariño (70%) e loureiro e caiño blanco. L'intenso aroma si abbinava bene al nostro tonno scottato in padella assieme ai piccoli asparagi. Il vino dai profumi citrici come arancia e limone, erbacei di salvia caldo in bocca e vellutato perfettamente bilanciato, un'armonia data magicamente dalla barrique. Le tapas si susseguivano una dopo l'altra formaggi, salami e prosciutti mentre il mio sgurdo s'inerpicava fra le pareti traboccanti di fotografie con presidenti e persone illustri. Un grande inizio in questo viaggio madrileno.

Monday, August 3, 2009

Flaibani Cabernet Sauvignon Riserva 2005 14%

Fruilian producer Flaibani has created an easily drinkable and good quality cabernet sauvignon. The 2005 Riserva (with 14% alcohol) is extremely consistant and is a ruby red color with darker highlights. It has an intense, round bouquet, full of spices- black and white pepper, cinamin, tabacco as well as other favorable smells like prune, fresh herbs, grafite and aloe. Although the flavor wasnt as great as the smells, it was still soft, tannic, warm and persistant and carries forth the fruit.
Vote 89/100

Una bottiglia dal Friuli e precisamente da Cividale del Friuli dell'Azienda Flaibani. Son sempre felice di dire che i prodotti italiani spesso son fatti bene e questo Cab Friulano ne è un esempio.
Dal colore rubino con leggeri riflessi granati, fitto, molto consistente. Al naso mi piace:forte impetuoso con viole, pepe nero, tabacco dolce, cannella, prugna, erbaceo, grafite, aloe. Proprio una esplosione di profumi. In bocca è morbido, tannico, caldo con il frutto ben presente, persistente. Un bel piatto di polenta e selvaggina ci starebbe proprio bene.
Voto 89/100

 

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